https://itihaaspedia.info/wp-admin/admin.php?page=responsivevoice-text-to-speech

Learn Gk

●क्षेत्रफल की दृष्टि से भारत का विश्व में कौन-सा स्थान है— सातवाँ

● जनसंख्या की दृष्टि से भारत का विश्व में कौन-सा स्थान है— दूसरा

●भारत के उत्तर में कौन-कौन-से देश हैं— चीन, नेपाल, भूटान

●भारत के पूर्व में कौन-सा देश है— बांग्लादेश

●भारत के पश्चिम में कौन-सा देश है— पाकिस्तान

●भारत के दक्षिण पश्चिम में कौन-सा सागर है— अरब सागर

●भारत के दक्षिण-पूर्व में कौन-सी खाड़ी है— बंगाल की खाड़ी

●भारत के दक्षिण में कौन-सा महासागर है— हिन्द महासागर

●पूर्वांचल की पहाड़ियाँ भारत को किस देश से अलग करती हैं— म्यांमार से

●मन्नार की खाड़ी और पाक जलडमरूमध्य भारत को किस देश से अलग करते हैं— श्रीलंका से

●संपूर्ण भारत की अंक्षाशीय विस्तार कितना है— 8° 4’ से 37°6’ उत्तरी अक्षांश

●भारत के मध्य से कौन-सी रेखा गुजरती है— कर्क रेखा

●भारत के उत्तर से दक्षिण तक विस्तार कितना है— 3214 किमी

●भारत का पूर्व से पश्चिम तक विस्तार कितना है— 2933 किमी

●अंडमान-निकोबार द्वीप समूह कहाँ स्थित है— बंगाल की खाड़ी में

●लक्षद्वीप कहाँ स्थित है— अरब सागर में

 ●भारत का दक्षिणी छोर क्या कहलाता है— इंदिरा प्वाइंट

●इंदिरा प्वांइट को किस दूसरे नाम से भी जाना जाता है— पिगमिलियन प्वाइंट

●भारत का क्षेत्रफल विश्व के क्षेत्रफल का कितना है— 2. 42%

●विश्व की कुल जनसंख्या का कितने % भारत में निवास करता है— 17%

● भारत का कुल क्षेत्रफल कितना है— 32,87,263 वर्ग किसमी

●भारत की स्थल सीमा से कौन-से देश लगे हैं— बांग्लादेश, चीन, पाकिस्तान, नेपाल, वर्मा, भूटान

●भारत की जल सीमा किन देशों से मिलती है— मालदीव, श्रीलंका, बांग्लादेश, म्यांमार व पाकिस्तान

●कर्क रेखा किन राज्यों से होकर गुजरती है— राजस्थान, गुजरात, मध्य प्रदेश, छत्तीसगढ़, झारखंड, पश्चिमी बंगाल, त्रिपुरा और मिजोरम

●भारत की मुख्य भूमि की दक्षिणी सीमा कितने अक्षांश है— 8°4’

●भारत का मानक समय कहाँ से लिया गया है— इलाहाबाद के निकट नैनी नामक स्थान से

●भारत के मानक समय और ग्रीनविच समय में कितना अन्तर है— 5 1/2

●भूमध्य रेखा से भारत के दक्षिण छोर की दूरी कितनी है— 876 किमी

●भारत की स्थल सीमा की लंबाई कितनी है— 15200 किमी

●भारत की मुख्य भूमि की तटरेखा की लंबाई कितनी है— 6100 किमी

 

1. Walmart के संस्थापक कौन है ?
Answer – सैम वॉल्टन (Sam Walton) 1962

2. Paytm के संस्थापक कौन है ?
Answer – विजय शेखर शर्मा (2010)

3. Google के संस्थापक कौन है ?
Answer – लैरी पेज, सर्फ ब्रिन (1998)

4. Microsoft के संस्थापक कौन है ?
Answer – बिल गेट्स, पॉल एलन (1975)

5. WhatsApp के संस्थापक कौन है ?
Answer – ब्रायन ऐक्टन ,जैन कौम (2009)

6. Amazon के संस्थापक कौन है ?
Answer – जैफ बेजोस (Jef bez0s) 1994

7. Flipkart के संस्थापक कौन है ?
Answer – सचिन बंसल और बिन्नी बंसल (2007)

8. Yahoo के संस्थापक कौन है ?
Answer – David filo, Jerry yang (1994)

9. Apple के संस्थापक कौन है ?
Answer – स्टीव जॉब्स (1976)

10. Wikipedia के संस्थापक कौन है ?
Answer – जिमी वेल्स (2001)

11. Motorola के संस्थापक कौन है ?
Answer – Paul & Joseph Gablin (1928)

12. Facebook के संस्थापक कौन है ?
Answer – मार्क जुकरबर्ग (2004)

13. Alibaba के संस्थापक कौन है ?
Answer – जैक मा (1999)

14. Nokia के संस्थापक कौन है ?
Answer – Fredrik Idestam, Leo Mechelin

15. Reliance के संस्थापक कौन है ?
Answer – धीरूभाई अम्बानी (1997)

16. Ebay के संस्थापक कौन है ?
Answer – Pierre Omidyar (1995)

17. Twitter के संस्थापक कौन है ?
Answer – जैक डॉर्स (2006)

18. Instagram के संस्थापक कौन है ?
Answer – केविन सिस्ट्रोम, माइक करिजर (2010)

19. YouTube के संस्थापक कौन है ?
Answer – Jawed KarimStee Chen (2005)

20. Skype के संस्थापक कौन है ?
Answer – Niklas Zennstrom Janus Friis (2003)

21. Tesla के संस्थापक कौन है ?
Answer – एलोन मस्क (2003)

22. Intel के संस्थापक कौन है ?
Answer – गॉर्डन मूरे (1968)

23. Samsung के संस्थापक कौन है ?
Answer – Lee Byungchul (1938)

24. Xiaomi के संस्थापक कौन है ?
Answer – Lie Jun (2010)

Que 91. In which state is Kugti Wildlife Sanctuary located?

Ans – Himachal Pradesh

Que 92. What will be the impact of climate change?
Ans – Global warming can result in sea level rise, change in cropping pattern, change in coastline.

Que 93. ‘Chipko Andolan’ is related to?
Ans – Forest Conservation

Que 94. In which states Jhum agriculture is still practiced?
Ans – Mizoram, Nagaland, Manipur

Que 95. Which species of wheat is cultivated in India?
Ans – Bread Wheat

Que 96. When are intermediate crops planted?
Ans – Intermediate crops are substitute crops which are planted when regular crops fail to grow.

Que 97. Which crop groups are grown in India during the Rabi crop season?
Ans – Wheat, Mustard, Gram

Que 98. Is the topography of the plateau ideal?
Ans – Mining

Que 99. Which is the largest producer of India?
Ans – Cotton, Tea, Copper, Mica

Que 100. Which state group of India is commercially produced in India?

Ans – Kerala-Tamil Nadu-Karnataka

Que 101. Who produces plantation agriculture?

Ans – Non-Food Crops

Que 102. What is the area of crops in India?
Ans – 60 to 70 Percent of the Area of Food Grains.

Que 103. Which is the most abundant area in jute production?
Ans – West Bengal

Que 104. Where is the largest area of jute in India?
Ans – West Bengal

Que 105. The term Green Revolution has been used to denote which high production?
Ans – By Increasing Agricultural Productivity Per Hectare.

Que 106. In which states was the Green Revolution most successful?
Ans – Punjab, Haryana & Uttar Pradesh

Que 107. With which crop is the Green Revolution related?
Ans – Wheat

Que 108. What else is the HYV program called in India?
Ans – New Agricultural Policy

Que 109. Which state of India is known as rice bowl?
Ans – Andhra Pradesh

Ques 110. Operation Flood is related to?
Ans – Milk Production

1. Who has been appointed as the first female prime minister in the country of Tunisia?

Ans : Najla Boudent Ramzane

 

2. Who has won the election for the post of Prime Minister in the ruling party of Japan?

Ans : Fumio Kishida

 

3. Who has become the first uncapped player to take the highest 26 wickets in a season of IPL?

Ans : Harshal Patel

 

4. Former Goa Chief Minister and Congress leader Luizinho Faleiro has joined which new party?

Ans : Trinamool Congress (TMC)

 

5. Today (30 September) is celebrated every year as which day?

Ans : International Translation Day

 

6. The boxer who won the world championship title 12 times has announced his retirement from boxing. What is his name?

Ans : Manny Pacquiao (Philippines)

 

7. Which scheme has been approved by the cabinet headed by Prime Minister Narendra Modi?

Ans : PM Poshan Shakti Nirman Yojana

 

8. How many new cases of corona have been reported in the country in the last 24 hours?

Ans : 23,529 Cases (311 Deaths)

 

9. For how long has the government extended the tenure of Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) Managing Director Dr. Mangu Singh?

Ans : 31 March 2022

 

10. Which new player has been included in the team after Mumbai Indians player Arjun Tendulkar was ruled out due to injury?

Ans : Simarjit Singh

5/5